Nederlandse Raskatten Vereniging

Bij ons staat gezondheid op één. 

 Geboren met een “TWISTED LEG” 

door Lee Harper BSc in Zoology; vertaling: Dr Karl Brandt


 

Voor het vertalen en afdrukken van dit artikel werd toestemming verleend door ShowCatsOnline, het online tijdschrift gewijd aan alle soorten raskatten:



In de lente van 1997 zat ik op hete kolen, in afwachting van mijn eerste nestje Perzische kittens. Ik had een oudere, ”door de wol geverfde” poes geleend die mijn nog maagdelijke kater heel lief inwijdde in de rituelen van de voortplanting. De negen weken van haar dracht waren bijna voorbij. Het enige wat mij te doen stond was de geboorte af te wachten. 
Zij begon weeën te krijgen midden in de nacht van haar 65ste dag, had een makkelijke geboorte van haar eerste kitten en baarde een uur later haar tweede baby. Toen ik de vliezen van dat kitten verwijderde en het afdroogde, zag ik in eerste instantie niet dat er iets mis was. Pas toen de pasgeborenen tegen hun moeders flank aan kropen zag ik dat er bij het tweede kitten iets vreselijk mis was met de achterbeentjes. Beide beentjes waren om elkaar heen gedraaid bijna alsof het kitten in een yoga positie zat. 
Woorden kunnen niet het angstige gevoel dat mij overkwam beschrijven, toen ik keek naar dat heel kleine kitten met de misvormde beentjes. Was het een monster? Ik was in tranen. De volgende ochtend wachtte ik in mijn auto voor de praktijk van mijn dierenarts al voordat het spreekuur begon. Ik ging naar binnen met moeder en haar twee baby's. 
Mijn dierenarts had nog nooit iets dergelijks gezien. Wij spraken over euthanasie. Ik vond het hartverscheurend. Na veel discussie besloten wij het een tijdje aan te zien en af te wachten hoe het kitten zich zou ontwikkelen. Het zieke kitten dronk goed hoewel het geholpen moest worden met het kruipen naar zijn moeders flank aangezien het zich helemaal niet met zijn achterbeentjes kon afzetten. Ik legde warme kompressen aan, voerde strekoefeningen uit en verrichtte - zij het als amateur - enige fysiotherapie. 
Welnu..... uiteindelijk ontwikkelde dit kitten zich tot een volledig normale kat. Je zou niet zeggen dat er ooit een probleem was geweest. 
Sindsdien heb ik ontdekt dat bij alle kattenrassen kittens geboren kunnen worden met misvormde voor- of achterbeentjes... en dat deze zich uiteindelijk uitstrekken en volledig normaal worden. 

  • Verschijningsvormen De afwijking kan zich voordoen aan de voor- of achterbeentjes/voetjes, en kan variëren van beentjes opgekruld onder de voetjes, tot sterk overstrekte stijve beentjes, tot een yoga positie, tot in feite achterovergeslagen beentjes. 
  • De oorzaak De oorzaak is eigenlijk niet goed bekend. De meest waarschijnlijke reden voor het “verdraaien” van de beentjes lijkt eenvoudigweg de wijze waarop het kitten lag en groeide in de baarmoeder. Wanneer het kitten op een gepakt ligt of de beentjes tijdens hun uitgroeien op een ongelukkige manier liggen, raken ze “verdraaid” terwijl de pezen en banden enigszins samentrekken. De hier beschreven situatie kan zich eenzijdig (unilateraal) of dubbelzijdig (bilateraal) voordoen. Indien de aandoening bilateraal optreedt, dan kunnen de afwijkingen aan de ene zijde gering zijn, doch ernstig aan de andere zijde. Zoals reeds eerder opgemerkt komt de afwijking bij alle rassen voor. De aandoening is niet genetisch bepaald. Met andere woorden: dat het de kittens van een poes een keer is overkomen, maakt de herhaling van de aandoening in een volgend nest uit dezelfde poes –en dezelfde kater- niet meer waarschijnlijk dan uit een combinatie met welke ander poes dan ook. 
  • De therapie Tijd is de beste heelmeester! Afhankelijk van de situatie zouden massage, warme kompressen, het voorzichtig strekken van de beentjes en de voetjes, fysiotherapie en spalken kunnen worden toegepast. 

Maar een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, dus hieronder een typisch voorbeeld van een kitten dat geboren werd met gedraaide voetjes en stijve beentjes. 


Dit Bengaals kitten werd geboren met stijve beentjes en met ernstig gedraaide voetjes

vet_twisted_benga1
vet_twisted_benga1
vet_twisted_benga2
vet_twisted_benga2


5 weken later zijn de achterpootjes nagenoeg normaal.

vet_twisted_benga3
vet_twisted_benga3
vet_twisted_bengal22
vet_twisted_bengal22


Met 2 maanden kan het kitten een prachtige show carrière tegemoet gaan.

vet_twisted_bengal31
vet_twisted_bengal31
vet_twisted_bengal32
vet_twisted_bengal32


Zoals U kunt zien, is er geen enkele reden om in paniek te raken als U een kitten heeft wat met dit probleem geboren wordt. De kans dat het kitten er compleet overheen zal groeien is heel groot. Gun het wat tijd. En liefde !