Nederlandse Raskatten Vereniging

Bij ons staat gezondheid op één. 

Bestuursmededelingen

Laatst bijgewerkt: 04-01-2024

Tijdens de ALV van 31 mei 2023 zijn een aantal zaken besproken. Zo is er onder andere besloten om de contributie te verhogen. 
De contributie wordt per 1 januari 2024 € 27,50. 

Ook de prijs van de stambomen gaat omhoog.
Stambomen gaan per 1 januari 2024 € 11,50 per stuk kosten. Stambomen met tekstvermelding € 12,50.

Vanaf 1 juni 2023 gaat Margaret Henderson ons ledenbestand verzorgen. 
Wijzigingen van adressen etc. kunt u vanaf heden dus aan Margaret Henderson doorgeven.

Een verslag van deze ALV kunt u lezen in de Korte Golf van Augustus.

~~~

 

 

Kleuren determinatie
De laatste tijd krijgen we bijna dagelijks de vraag of wij de kleuren van de kittens "even" willen determineren. Of het stamboom aanvraagformulier klopt niet omdat de opgegeven kleuren van de kittens totaal niet kloppen.  Het determineren van de kleuren kost ontzettend veel tijd. Daarom verzoeken wij u dringend om een DNA kleurbepaling te doen.
Indien de NRKV de determinatie moet gaan doen zullen wij per 1 januari 2024 € 6,00 per kitten rekenen. U kunt dit bedrag zelf overmaken op de stamboek rekening. Indien het aanvraagformulier stambomen niet kloppend is dan zal de stamboek secretaris hier contact met u over opnemen.  U kunt het dan corrigeren of de kleuren door middel van duidelijke foto's  door de stamboek secretaris laten determineren. Hieraan zijn dan dus wel kosten verbonden. Uiteraard is het dan ook nog mogelijk om de kleuren via een DNA test te laten bepalen bijvoorbeeld bij van Haeringen (Combibreed.nl). Hiervoor kunt u een kortingscode bij ons aanvragen. voorzitter@nrkv.info of stamboek@nrkv.info 

 

___


Ouder nieuws

Op 25 mei 2022 heeft Cathrienke Brandt, na 25 jaar, haar functie van voorzitter beëindigd. Tijdens de ALV is Crista Nolting benoemd tot voorzitter. Janneke Tanriöven heeft de functie van secretaris op zich genomen en Margaret Henderson is als algemeen bestuurslid toegetreden tot het bestuur. 

Het bestuur van de NRKV bedankt Cathrienke Brandt voor alles wat zij voor de NRKV heeft betekend en heeft haar benoemd tot Erelid.

~~~

De eerste vergadering tussen de NRKV met enkele andere verenigingen heeft plaats gevonden. Deze vergadering heeft ons bestuur belegd, in een poging om, door middel van samenwerken, de gezondheid bij raskatten te verbeteren. 

Deze eerste vergadering heeft een concept van een gezondheidsverklaring opgeleverd. Fokkers die lid zijn van één van de aangesloten verenigingen zullen voorlopig als advies krijgen deze gezondheidsverklaring voor alle raskatten te gebruiken. 

Het advies is om de verklaring van de fokpoes en de dekkater door de dierenarts in te laten vullen en samen met andere documenten zoals uitslagen b.v. HCM/ PKD indien van toepassing bij uw ras met de aanvraag van de stambomen mee te sturen naar het stamboek secretariaat. 

Indien u deze verklaring van de dierenarts hebt van de katten waar u mee wilt fokken, deze samen met stamboom, eigendomscertificaat, entpas, medische DNA testen en echo uitslagen, eventueel een goed onderbouwd fokplan, samen in een map doen, per kat. Mocht u onverhoopt een inval krijgen van de NVWA dan kan deze verklaring en de overzichtelijke map gebruikt worden bij een controle van de NVWA om aan te tonen dat u als fokker verantwoord bezig bent. 

Het streven is om in de toekomst deze verklaring te verplichten voor elk fokdier teneinde katten met een afwijking uit te sluiten voor de fok. 

Tevens wijzen we erop dat per 1 januari 2021 alle fokdieren, kittens en show dieren gechipt moeten zijn. Vanaf diezelfde datum zullen dus alle katten welke een katten tentoonstelling bezoeken, gechipt moeten zijn. Hierop zal ook gecontroleerd worden.

Wij begrijpen als bestuur dat dit ingrijpende maatregelen zijn maar voor de gezondheid en het welzijn van raskatten zijn verregaande maatregelen nodig. 

De gezondheidsverklaring, welke nu dus nog vrijblijvend te gebruiken is, kunt u downloaden vanaf de website. https://www.nrkv.info/Stamboek/Aanvraagformulieren/ en https://www.nrkv.info/Stamboek/Stamboek/

 

ALV 2020

Onder voorbehoud van het Corona virus (COVID-19)  

 

zal de Algemene Leden Vergadering van de NRKV plaats vinden op 16 September 2020 om 20.00 uur in het Huis van Eemnes, Noordersingel 4 te Eemnes. U kunt de agenda terug vinden in de Korte Golf, uitgave nr. 2 van 2020. U kunt deze ook opvragen bij de secretaris, secretaris@nrkv.info Let op: U dient zich, in verband met de 1 1/2 meter afstand regel, aan te melden. Dit kan t/m 10 september. Wij kunnen dan rekening houden met de grootte van de zaal. Alleen fokkerleden van de NRKV hebben toegang tot de vergadering.

Heeft u gezondheidsklachten zoals verkoudheid of verhoging? Blijf dan aub thuis! Wij houden ons aan de regels van het RIVM.


In verband met de uitbraak van het Corona virus (COVID-19)  is de show op 27 september 2020 afgelast.

Wij volgen de ontwikkelingen en hopen zo spoedig mogelijk een nieuwe datum bekend te kunnen maken.


Let op: 
Dwergrassen en Scottish Fold/ Highland Fold worden op de NRKV show NIET toegelaten. Dit geldt ook voor Scottish/ Highland Fold en dwergrassen welke in de huisdierklasse worden ingeschreven.

Omdat het bestuur de gezondheidsproblemen bij de Pers/ Exotics dermate ernstig vind hebben wij besloten om geen nieuwe fokkers van Pers/Exotics in ons bestand op te nemen tot er een duidelijke richtlijn is betreffende de kortsnuitige. Dit betekend tevens dat ook de Pers/Exotics, tot nader order, niet welkom is op onze show.


Oudere mededelingen:

Sinds 2014 worden door de FIFé (Felikat en Mundikat) geen stambomen meer afgegeven voor Polydactyl Maine Coon kittens. De NRKV gaat dit voorbeeld niet volgen. De NRKV heeft altijd stambomen afgegeven voor deze kittens en zal dit blijven doen.

Invallen bij catteries:

Er vinden invallen plaats bij catteries om te controleren of er wellicht sprake is van bedrijfsmatigheid.
Advies is: 
Blijf rustig
Film alles
Vraag of men op papier wil zetten van wat er eventueel moet veranderen. (Dus als wordt vastgesteld dat u bedrijfsmatig handelt, zult u cursussen moeten volgen. Dit wilt u op schrift)

Lees hier meer over op het PVH